Проблеми української фантастики

Тези виступу на круглому столі “Проблеми української фантастики”

УФ і ФУ

УФ і ФУ

В Україні – 2 фантастики. Спадщина минулого.

Писатели-фантасты всегда были отдельным образованием на украинской литературной карте. Это связанно с двумя моментами:

- Большинство фантастов на постсоветском пространстве являются частью огромного фэндома – этакой секты фантастических писателей, лежащей на всех землях СССР. По сути, благодаря фэндому территориальный СССР для писателей-фантастов всё ещё существует.

- Украинские писатели фантасты в большинстве своем пишут на русском языке, являются коммерческими проектами и продаются громадными тиражами в соседней России, что выводит их за рамки территориальной клетки “Украина”, где нет издателей, способных тянуть на своих горбах такие коммерческие величины.

ФУ – російська фантастика, створена в Україні. Справа не лише в мові. Є російськомовна УФ, є ФУ.

Пояснив по-російськи, що та як… Я гадаю так: давно пора нашій Думі…

Обличчя держави – ФУ.

СП і РеФ

Донедавна – 3 журнали фантастики, тепер – 2. СП вже не виходить. РеФ – товстий, але не журнал УФ! “Порог” – швидше журнал РФ.

Погляд із Польщі

Стаття в РеФ про ПФ.

Войтек Седенко. ПОЛЬСКАЯ ФАНТАСТИКА СЕГОДНЯ

… Хотя наши страны во многих отношениях схожи, книжный рынок в Польше и на Украине существенно отличается. Особенность Украины состоит в том, что перед писателями, которые пишут на русском, открывается огромный рынок России, а тиражи книг, написанных на украинском, невелики. Это большая проблема для вас — какой писатель закроет для себя русскоязычный рынок? Он захочет писать на русском…

Про УФ у Польщі не знають.

Портал і Шашликон

Фінансова підтримка йде ФУ. Портал–2005 – фестиваль ФУ та РФ. За 4 дні – 1 акція УФ. Премія за фантастику укр.мовою – перекладу з рос. Шашликон – межа можливостей УФ.

Єврокон–2006

Наступного року – Єврокон. Хто представлятиме Україну? ФУ! Висновки для Європи: Україна – це Росія.

УФ та ФУ у пресі

У пресі – підміна понять. ФУ – монополіст у ЗМІ. КР: “новітню УФ творять рос.мовою 3 колишні студенти”… Змова мовчання проти УФ.

УФ та ФУ – розмежування ідей

Успіхи ФУ – не привід для заздрощів. Козирі ФУ: згуртованість, взаємодопомога, взаємне просування. Не можна боротися з людьми: Дяченки, Олді, Авраменки не цураються українського. Право на ідеї, і право не погоджуватись.

НАГАЛЬНІ ПИТАННЯ

Періодичні видання УФ

Не можна починати з романів. Повинно бути кілька видань. У Польші – 6 журналів. Спілка повинна мати журнал УФ. Підтримати СП!

Конкурси та премії

Конкурс – засіб популяризації УФ. Конкурси – всюди, крім України. У Польші – 2 премії. В Україні з’явилася премія імені Володимира Савченка, на часі – премія Олександра Тесленка.

Інтернет-портали

Інтернет – веління часу. У Польші:

Много шума производит фантастика в интернете, существует множество порталов, которыми занимается молодежь — соответственно, и размещаемые на сайтах материалы отдают любительством. Но самое важное, что они есть и они оказывают влияние на пропаганду книг.

Повноцінного веб-порталу УФ немає. Є 2 любительські сайти: “УФ” та “Химера”. “УФ” на грані закриття. Не можна втрачати часу!

Книгорозповсюдження

Книговидання – не найголовніша проблема. Книжок УФ видається не так мало (2004 – 34). Головне – розповсюдження. Потрібна координаційна структура. Резерв – бібліотеки: основну частку коштів – укрлітературі.

Спонсори та меценати

Брак благодійників-патріотів. ФУ – все, УФ – нічого. РеФ виходить, СП – ні. Кінах – шанувальник НФ.

Інформаційна підтримка

Інформаційне суспільство: головне – інформація. ФУ – невеличка увага, УФ – нуль. Про новинки УФ – у пресі ні слова. Регіони не знають один про одного. Потрібна підтримка у пресі. Добре мати передачу на ТБ та радіо.

Організаційне оформлення

Комісія з ПФЛ не працює. КЛФ позникали. Потрібна організація УФ. Віртуальну АУФ – у реальну.

Міжнародні зв’язки

Про УФ ніхто ніде не знає. У Польщі видають сучукрліт, чому фантастику ні? НСПУ могла б допомогти.

ДОСЯГНЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

СП та “Сірий кіт”

СП – видання УФ. Газетний формат – до 15 тис. Відроджувався двічі, може – й утретє. “СК” може випускати й УФ, потрібне розповсюдження.

“Алфізика” та інші

Капранови – перші видавці новітньої УФ. “Алфізика” – два десятки книжок. Зараз тяжіє до перекладу ФУ. Є “Інолегіон”, видаватимуть Шеклі та Сапковського. АФОН видає Бердника, “Богдан” – У.Ле Гуїн. ПАНОРАМА видаватиме “Фантастику”. У Польші – 3 видавництва спеціалізуються на фантастиці, 3 – видають окремих авторів, 6 – видають переклади.

Львівська фантастика

О.Романчук – письменник і видавець. Ю.Винничук – також, але видає не фантастику. А.Пехник, С.Яворівський, І.Желем. Зник М.Мартинів. О.Левченко.

Сайт “УФ”

У квітні 2003 з’явився “УФ”. Автор – І.Желем. Перша спроба вивести УФ в Інтернет. Об’єднання авторів УФ. “Перемовини”. Зустріч у Києві. Ентузіазм автора. Останній день “УФ”.

Фантастика – рентабельний жанр

Фантастика – не низький жанр. УФ не треба дотацій. Головне: книговидання, книгорозповсюдження, інформпідтримка. Для перспективи: періодичні видання, конкурси та премії, організація конвентів УФ, вихід за кордон. Доречна допомога НСПУ.

Олександр Левченко
Виступ відбувся 31 травня 2005 р.

 

  

© Олександр Левченко, 2010