Останні новини

10.09.2019. Кажуть, мовчання – золото… А що ж тоді книжковий зойк після п’яти років мовчання? Як би там не було, але приємно, що у видавництві «Навчальна книга – Богдан» з’явилася моє нова книжка «Машина для вбивства». Признаюся чесно, що, хоча вона й нова, повісті, зібрані у ній, вже були опубліковані. Але я давно мріяв саме про книжку з такою назвою! І серія відповідна – «Детективна агенція М»! Адже твори швидше детективно-пригодницькі, хоча й, як сказано в анотації, «у житті героїв Олександра Левченка завжди наявне те, чого ми, звичайні люди, стомлені сірою буденністю, інколи так би хотіли бодай мимоволі доторкнутися…».

11.05.2019. Колись, іще за часів Перестройки, Михайло Жванецький на концерті у Львові (я там був присутній) сказав щось на кшталт, що з Великого сексу він уже пішов... Ну, у Великому я й не був , а з Малого йти ще не збираюся (так що не зітхайте співчутливо ), але з Великої Освітньої Літератури прийшов уже час забиратися... Тож, швидше за все, посібник Журавчак Л.М., Левченко О.М. Програмування комп’ютерної графіки та мультимедійні засоби, який побачив світ у видавництві Львівської політехніки, буде для мене останнім. Ну не тягне мене вже до цієї справи! Якщо ще щось буду писати то хіба фантастику! Докладніше про цей та решту підручників та посібників у розділі «Посібники».

28.12.2018. «Як кажуть, на безрач’ї – і риба рак! Не фантастика, звісно, але… Може згодитися й для фантастів, які хочуть навчитися швидко писати термін «ксенобіосудмедпатологоанатоминя» або одним кліком розшифровувати абревіатуру СМКП як «Синьожовтопрапорний ордена гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного першого, другого і шостого ступенів Східно-марсіанський космічний порт імені героя України Оверка Непийпиво-Півторакожуха»... Цемоя цитата самого себе , допис у групі «Фантастика в Україні» в соцмережі Фейсбук. Йдеться про мій посібник «Культура роботи з текстовими документами», який побачив світ у видавництві «Навчальна книга – Богдан». Серед моєї доволі чималої колекції навчальний видань це найбільшою мірою плід творчості, створений від початку до кінця ось оцими руками... Докладніше про посібник на сайті видавництва «Навчальна книга – Богдан».

16.09.2017. Кілька років не висвітлював ЛьвівКурКонів – зустрічей українських фантастів у рамках Міжнародних Форумів видавців у Львові... Не сприяли бажанню робити це ні ситуація в країні, ні ситуація в українській фантастиці... Однак раптово усвідомив, що цим варто займатися хоча б для історії: нема більше звідки дізнатися про ці чудові зустрічі, нема більше як зберегти для нащадків () присмак того духу Братства Українських Фантастів, який панував упродовж багатьох років у нашій спільноті попри певні суперечки, конфлікти і навіть чвари... Отож, як завжди, в суботу, 16 вересня 2017 року, троє, як і далекого вже 2005-го, людей, небайдужих до долі української фантастики, зібралися у затишному кафе «Татарські страви» у Львові, щоб обговорити проблеми спільноти, поділитися планами на майбутнє і просто приємно провести час... Репортаж – у розділі «Репортажі».

01.07.2015. Нарешті довелося спробувати того, чим займаються багато професійних письменників – написанням замовних творів. Кафедра програмного забезпечення Національного університету «Львівська політехніка», де я зараз працюю асистентом (попри ступінь кандидата технічних наук, більше 60 наукових праць та два десятки підручників та посібників ), 26 червня 2015 року відсвяткувала чвертьстолітній ювілей. До збірника матеріалів про кафедру вирішили включити твори її працівників, зокрема фантастичне оповідання народного класика Пустомитівщини. Ось що із цього вийшло…

04.04.2014. Коли я тільки замислювався над тим, щоб стати письменником (а це було ще в доісторичні часи ), однією з переваг такої професії (а тоді це могло бути професією, і навіть високооплачуваною!) мені видавалися зустрічі з читачами. Важко повірити, але до початку співпраці з видавництвом «Навчальна книга – Богдан» таких заходів у мене не було! І ось після дебюту на XX Ювілейному Міжнародному Форумі видавців у Львові (див. ЛьвівКурКон-2013: уперше без присутності Тимура...) – нові зустрічі, тепер у Тернополі! Нехай читачі поки що не мої, але все одно приємно... Докладніше на сайті видавництва «Навчальна книга – Богдан».

16.12.2013. Спеціальна рубрика «Інтервʼю» на сайті стає все реальнішою!!! Ще одна розмова зі мною опублікована на сайті видавництва «Навчальна книга – Богдан»! Текст інтервʼю доступний через розділ «Відгуки».

10.10.2013. Може, для якогось крутого «писателя» чергове інтервʼю це дрібниця, але для мене розмова із кореспондентом Тижневика «Аудиторія»подія небуденна! Текст інтервʼю доступний через розділ «Відгуки». Якщо так піде далі – заведу на сайті спеціальну рубрику «Інтервʼю»!

14.09.2013. XX Ювілейний Міжнародний Форум видавців у Львові для народного класика Пустомитівщини Олександра Левченка був особливим: у видавництві «Богдан» вийшла нова книжка «Реальна мандрівка», і у звʼязку з цим відбулося дві акції: зустріч із читачами Львівської обласної бібліотеки для дітей і автограф-сесія на стенді видавництва та презентація книги «Реальна мандрівка». А в суботу, 14 вересня, ввечері пройшла чергова зустріч українських фантастів у Львові. Живий класик УФ Тимур Литовченко в реалі був відсутній, але це не завадило присутнім підняти чарки за його здоровʼя і поспілкуватися за допомогою ІТ-засобів! Фоторепортаж – у розділі «Репортажі».

21.08.2013. Ще півтора року тому я бідкався, що «вже давно написав роман «Реальна мандрівка», однак світова література ніяк не бажає ним збагатитися... ». І ось нарешті світова література здалася: у тернопільському видавництві «Богдан» побачила світ нова книжка народного класика Пустомитівщини Олександра Левченка «Реальна мандрівка»!!! Спасибі видавництву «Богдан», яке взяло на себе важку ношу видання української фантастики, спасибі народному місіонерові Зборівщини Роману Росіцькому, без якого навряд чи це стало б можливим! І нехай серія «Українська фантастика», у якій вийшла моя книжка, швидко товстіє , поповнюється новими авторами і фінансово процвітає!

13.06.2013. Науково-популярний серіал «Минуле української фантастики», написаний мною у співавторстві з дослідником фантастики з Бердянська  Віталієм Карацупою (чи, радше, створений Віталієм Карацупою у співавторстві зі мною  ), переріс у масштабне наукове дослідження, опубліковане двома частинами у Віснику Львівського університету. Серія «Книгознавство, бібліотекознавство та інформаційні технології»!   Доступ до текстів – через розділ «Статті».

15.09.2012. XIX Міжнародний Форум видавців у Львові для українських фантастів мав два аспекти – неприємний і приємний. Перший приявився у тому, що української фантастики (та й фантастики загалом) разом із дотичними до УФ заходами було ще менше, аніж завжди... Приємне ж – у тому, що «живий класик УФ» Тимур Литовченко – тепер уже як майстер українського історичного роману – піднявся до нових вершин і увійшов до еліти українського письменства, при цьому не соромлячись позиціювати себе як фантаста! Завершився XIX Форум видавців у Львові для українських фантастів, як і завжди, неформальною зустріччю – ЛьвівКурКоном-2012. Фішкою заходу була участь у ньому не лише фантастів, а цілих фантастичних подружжів. Фоторепортаж – у розділі «Репортажі».

25.06.2012. Давно, давно вже було час виходити на міжнародну арену! Але тільки ось учора завдяки першопрохідцю Тимурові Литовченку розширену анотацію до моєї першої збірки «Я, Володар...» розміщено на правдивому іноземному (бо ж російськими похвалятися якось стрьомно ) ресурсі – блозі болгарського письменника, журналіста і популяризатора наукової фантастики Раді Тодорова Радева під заголовком  Аз съм Господарят… - Александър Левченко!!! Я дуже вдячний пану Раді за цей мужній крок на шляху зміцнення дружби між братніми українським та болгарським народами, а також не менш братніми (хоча й, на жаль, майже незнайомими між собою ) українською та болгарською фантастиками!

P.S. Болгарський письменник та журналіст Раді Радев і молодий класик УФ Радій Радутний, незважаючи на зовнішню подібність імен та прізвищ, – це різні люди!!!   Переконатися в цьому неважко, відвідавши БЛОГ ЗА НАУЧНА ФАНТАСТИКА, ФЕНТЪЗИ И ХОРЪР!

14.01.2012. Несподівано дізнався про вихід третього видання підручника «Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології», де мені належить розділ 6 про використання текстового процесора Microsoft Word. Що ж,  інформатика сьогодні – це ніби реальна основа фантастики! Я на цю тему вже давно написав роман «Реальна мандрівка», однак світова література ніяк не бажає ним збагатитися...

17.09.2011. Цього року XVIII Міжнародний Форум видавців у Львові відбувався, як завжди, від середи до неділі з 14 до 18 вересня. Акції ж українських фантастів, які зазвичай тривали тільки один день, були і 15, і 16, і 17 вересня!!! Старт УФ-заходам поклала кримчанка Маріанна Малина, яка зі своїм романом «Фіолетові діти» уже вийшла на міжнародну грецьку арену! Живий класик УФ Тимур Литовченко у важкі для вітчизняної фантастики часи презентував другий історичний роман «Помститися імператору». Молода дніпрянка Наталя Дев’ятко потішила книгою «Карта і компас», першою частиною трилогії «Скарби Примарних островів». Завершився Форум видавців для українських фантастів, як і завжди, неформальною зустріччю ЛьвівПіцКоном-2011. Фоторепортаж – у розділі «Репортажі».

03.06.2011. Тиша навкруги... Фантастичне життя ніби завмерло, акції та зустрічі дедалі рідшають, журнали «засинають», книжки не виходять... Підручник «Інформатика. 10 клас. Академічний рівень» так і не був надрукований ні українською, ні російською мовами, хоча й виграв відповідний конкурс Міністерства... Але є одна приємна новина: цей самий підручник вийшов у перекладі польською, румунською та молдовською, угорською і кримськотатарською!!! Отож, твори (хоча й не фантастичні ) народного класика Пустомитівщини вже перекладають незрозумілими автору іноземними мовами!!!

01.03.2011. Нарешті одержав на руки офіційний доказ того, про що мене вже доволі давно відразу за настанням події поінформував Сергій Батурин: Олександр Левченко після кількарічної тяганини таки став повноправним членом НСПУ! Ось цей доказ.

08.12.2010. Олександрові Левченку виповнилося 50 років! У пустомитівському ресторані «Чумацький шлях» відбулось урочисте святкування цієї події. Фотозвіт – у розділі «Репортажі».

18.09.2010. 18 вересня 2010 року в рамках XVII Міжнародного Форуму видавців відбулася чергова зустріч українських фантастів. Цього разу родзинками заходу стали: вихід історичного роману Тимура Литовченка «Орлі, син Орлика», який здобув ІІ місце на конкурсі «Коронація слова 2010», у твердій палітурці ; презентація фантастичного роману Маріанни Малиної «Via Combusta. Випалений шлях» (ще один лауреат «Коронації слова 2010») та її день народження ; дебют автора журналу «УФО» Романа Росіцького з фантастичною збіркою «Місія». Крім того, вперше відбулася зустріч українських фантастів з курсантами Академії Сухопутних Військ.

Як завжди, під завісу зустрічі відбувся неформальний УФ-Кон, який цього року з огляду на кризу пройшов у піццерії «Нью-Йорк». Вийшло дуже смачно, ситно, гарно і  надзвичайно дешево!!! Репортаж про всі ці події – у розділі «Репортажі».

10.09.2010. Вийшла «Інформатика. 10 клас. Рівень стандарту»! На безкнижжі – і підручник книга!

16–17.04.2010. У Львові відбувся Перший конкурс дитячого фантастичного малюнка «Малюємо майбутнє», організований Установою дитячо-юнацьких та молодіжних клубів Галицького району м. Львова, редакцією журналу «Український фантастичний оглядач», Львівським клубом любителів фантастики і Громадською організацією Авто-фан-клуб «Заз-Козак». Ця благородна справа стала першою публічною акцією ЛКЛФ! Фоторепортаж – у розділі «Репортажі».

13.01.2010. Нарешті потримав у руках «Інформатику. 9 клас»! Що не кажи, а підручник для загальноосвітніх навчальних закладів накладом близько 120 тис. примірників – це вам не що-небудь!! Крім того, це перше моє творіння, видане ще й іноземною мовою (наклад – близько 60 тис.)!!! Може, колись та благородна справа дійде і до фантастики...

 

  

© Олександр Левченко, 2019