Архів новин

25.12.2009. 25 грудня 2009 року у Львові відбулася чергова зустріч представників місцевої фантастичної спільноти. Але у новому форматі: як підготовче засідання до відновлення діяльності Львівського клубу любителів фантастики! Присутні були Роман Фернеза, Олег Романчук, Олександр Левченко, Алла Марковська та Олександр Макаренко. Учасники зустрічі обговорили актуальні питання діяльності УФ-спільноти нашого міста й України загалом. Вирішено докласти усіх зусиль, щоб такі акції стали традиційними, регулярними та більш масовими! Фоторепортаж – у розділі «Репортажі».

24.10.2009. 24 жовтня 2009 року відбулася перша презентація журналу «УФО» у книготорговельній мережі «Буква». На жаль, масовістю акція не відзначилася, учасників виявилося аж... троє – включно із автором... Залишається сподіватися, що наступні презентації будуть успішнішими. Фоторепортаж – у розділі «Репортажі».

12.09.2009. 12 вересня 2009 року відбулися чергові УФ-акції на XVI Форумі видавців у Львові: презентація нової книжки української фантастики (Маріанна Малина, «Фіолетові діти»); чергова презентація журналу «УФО»; вручення нагороди за кращий фантастичний твір 2008 року (Олександр Левченко, «Диявол добра»); найголовніша УФ-подія 2009-го – ЛьвівКурКон-2009!!! Фоторепортаж про цю непересічну подію – у розділі «Репортажі».

26.08.2009. Нарешті одержав довгоочікуване (Радій Радутний повідомив про нього ще на початку серпня!) 8 число журналу «Дніпро» з першою частиною свого багатостраждального роману «Реальна мандрівка»!!!   Приємно, що таке солідне видання відродило давню добру традицію знайомити читачів з найкращими  зразками української фантастики! Адже у планах редакції принаймні раз у квартал (якщо я добре розчув) давати підбірку фантастичних творів. Отож, як кажуть сучасні просунуті юзери,  «Респект, Дніпро»!!!  Обкладинка журналу та короткий коментар – у розділі «Періодика».

09.05.2009. 9 травня 2009 року у Львові відбулася перша театралізована презентація книжки сучасного українського фентезі!!! Молодий автор Остап Кушнір організував костюмоване дійство для промоції свого роману «Поява чародія», який побачив світ у видавництві «Світозар». Хочеться вірити, що колись це стане доброю традицією для усіх нових книжок української фантастики! Фоторепортаж про цю подію – у розділі «Репортажі».

06.03.2009. У приміщенні книгарні-кав’ярні «Академічна книга» відбулася невеличка презентація № 1 (7), 2009, журналу УФО! Були присутні письменниця Ева Гата, видавець та письменник Роман Фернеза, книговидець Андрій Судин, критик Олександр Макаренко та письменник Олександр Левченко з дружиною Галиною. Присутні поділилися своїми враженнями про журнал, а також думками щодо літературно-фантастичного процесу в Україні загалом. Двогодинна зустріч пройшла у товариській невимушеній атмосфері і залишила приємні спогади (принаймні в автора цього звіту – безперечно ) та порожню пляшку коньяку.   Сподіваюся, що традицію таких презентацій буде продовжено, і в ній візьмуть участь інші автори та читачі журналу УФО.

Ну, а ще у мене вийшов новий посібник у галузі інформатики «Основи створення комп’ютерних презентацій».

09.01.2009. Знайди 5 відмінностей порівняно з новиною від 09.01.2008!

Приємно починати Новий рік з нової книжки! Шкода, звісно, що це не «Реальна мандрівка», яка вже добряче застоялася , але й «Основи Інтернету (2-ге видання)»також річ достойна і, переконаний, потрібна! Та й рік лише розпочався, тож варто сподіватися на краще, навіть у тому випадку, про який писала наша видатна співвітчизниця Леся Українка!

11.12.2008. Вийшов з друку № 4 (6), 2008, журналу української фантастики «УФО». Завершена значна частина серіалу «Минуле української фантастики», написаного у співавторстві з дослідником фантастики з Бердянська  Віталієм Карацупою та київським бібліографом Юрієм Шевелою. Почесті класикам віддано, далі, сподіваюся, буде продовжено дослідження творчості наших сучасників, старших колег-фантастів. Фрагменти статтей подано у розділі «Статті». А у розділі «Відгуки» поміщено рецензії на мій роман «Диявол добра», який пролетів на конкурсі «Книга року Бі-Бі-Сі 2008», наче над столицею Франції...

Ну, і з минулим днем народження мене!

13.09.2008. У рамках ХV Форуму видавців у Львові відбулася відбулася чергова зустріч українських фантастів у реалі – «ЛьвівКурКон–2008». На жаль, значна частина активних учасників фантастичного розділу Літфоруму захід проігнорувала... І несхоже, що цілком з об’єктивних причин... Та все ж зустріч відбулася, причому не де-небудь, а у знаменитому Хмільному Домі Роберта Домса. Насолоджувалися середньовічним інтер’єром приміщень, вишуканою кухнею, живою музикою та цікавим відеосупроводом Тимур Литовченко, Роман Фернеза, Орест Дзьоба, Олександр Левченко та Ігор Скрипник. Звіт і фоторепортаж про цю подію – у розділі «Репортажі».

12.09.2008. Перша автограф-сесія Олександра Левченка відбулася! Гірше, ніж можна було мріяти, але краще, ніж можна було побоюватися. Черговий раз одержав підтвердження тій беззаперечній істині, що більшість активних читачів – це жінки! Варто замислитися над тематикою своїх творів...

10.09.2008. Трохи більше ніж півроку тому я трохи шкодував , що замість «Диявола добра» вийшли «Основи Інтернету», та ось нарешті побачив світ і мій фантастичний роман!!! Величезне спасибі видавництву «Дуліби», яке зробило видатний внесок у розвиток української фантастики!!! Автограф-сесія щасливого автора книги розпочнеться 12 вересня о 13.00 на стенді видавництва «Дуліби», № 324, 3-й поверх.

22.03.2008. Одночасно із Міжнародною асамблеєю фантастики «Портал–2008» відбулася чергова неформальна зустріч українських фантастів «КиївШашлиКОН–2008»!!! Близько 16-ї години за кілька зсунутих докупи столів у кафе «На Контрактовій» сіли як старожили таких форумів – видавець та письменник Роман Фернеза, письменник та журналіст Тимур Литовченко, письменники-фантасти Сусанна Черненко, Олександр Левченко, Ігор Сокол, так і неофіти, переважно молоді фантасти. Як завжди, було дуже шкода, що відсутні наші перевірені часом побратими-фантасти Олексій Спейсер Кацай, Радій Радутний, Валерій Верховський, Сергій Батурин... Звіт та фоторепортаж про цю подію читайте у розділі «Репортажі».

20.03.2008. Чудова справа продовжується: вийшов у світ № 2, 2007, журналу української фантастики «УФО»!!! Разом з ним відновлюється й моя науково-фантастична діяльність , себто наукова робота в галузі дослідження минулого української фантастики: в журналі опубліковано першу частину науково-популярного серіалу «Минуле української фантастики», написану у співавторстві з дослідником фантастики з Бердянська, автором сайту  «Архив фантастики» Віталієм Карацупою. Відразу ж віддаю належне своєму колезі: левову частку роботи виконав саме Віталій!

09.01.2008. Приємно починати Новий рік з нової книжки! Шкода, звісно, що це не «Диявол добра» і тим паче не «Реальна мандрівка», яка вже добряче застоялася , але й «Основи Інтернету»також річ достойна і, переконаний, потрібна! Та й рік лише розпочався, тож варто сподіватися на краще, навіть у тому випадку, про який писала наша видатна співвітчизниця Леся Українка!

08.12.2007. 47... Не знаю навіть, чи це та новина, яку варто розміщувати на сайті...

15.09.2007. У рамках ХІV Форуму видавців у Львові відбулася презентація першого журналу української фантастики «УФО»!!! На ній виступили: видавець Роман Фернеза, головний редактор Тимур Литовченко, письменники Олександр Левченко, Сусанна Черненко та Сергій Батурин, молодий автор-літфорумчанин Ігор Скрипник (Малахай). Усі висловлювали сподівання на довге та успішне життя такого важливого для всієї УФ видання. Віва «УФО»!!!

Після презентації відбулася найочікуваніша подія року – «ЛьвівКурКон–2007»!!! У ній загалом (склад періодично змінювався) взяли участь кільканадцять адептів УФ, зокрема: видавець та письменник Роман Фернеза, головний редактор журналу «УФО», письменник та журналіст Тимур Литовченко, письменники-фантасти Сергій Батурин, Сусанна Черненко, Олександр Левченко та Алла Марковська (за сумісництвом – ще й художниця), молоді автори-літфорумчанин Ігор Скрипник (Малахай) та Святослав Чирук (Sventitsleyf), ГАКівець Віталій Кривоніс, а також молодий програміст Кирило, веб-мастер «Порталу української фантастики», який презентував свою роботу під час акції. Старожили шкодували про відсутність Олексія Спейсера Кацая, Радія Радутного та Валерія Верховського... Звіт та фоторепортаж про цю подію – у розділі «Репортажі».

16-17.06.2007. Відбулася зустріч випускників Львівського університету імені Івана Франка 1982 року! Нам уже двадцять п’ять!!! Детальніше – у розділі «Репортажі». 

12.02.2007. Вийшло друге видання підручника «Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології», де мені належить розділ 6 щодо використання текстового процесора Microsoft Word 2003. Що ж, як не фантастикою, так інформатикою! Воно ніби і простіше, і накладніше (від слова «наклад» ), і значно прибутковіше , а нерозумна душа чомусь надає перевагу книжці УФ...

08.12.2006. 46... Завтра піде 47-й...

23.10.2006. Перше відкрите засідання Львівського клубу любителів фантастики та пригодницького жанру нарешті відбулося!!! Воно пройшло в «Арт-кафе» (територія академії мистецтв) за адресою: м. Львів, вул Кубійовича, 35а. Незважаючи на певні організаційні проблеми, внаслідок чого початок роботи було перенесено з 19:00 на 19:45 , засідання пройшло успішно. Присутні кільканадцять осіб, серед яких письменники Олег Романчук, Олександр Левченко і Роман Рабатко, заслухали доповідь О. Левченка «Минуле української фантастики», огляд новин фантастико-пригодницької літератури і кіно від Дениса Хайруліна та ознайомилися з творчістю художників Алли Марковської та Дениса Хайруліна. Як і було обіцяно, упродовж усього засідання ЛКЛФ працював бар! Отож, початок покладено!!!

Усіх зацікавлених запрошуємо до спілкування на «Літфорум», у розділ «Львівський Клуб Любителів Фантастики»!

P.S. Заради об’єктивності варто додати, що не всі учасники засідання оцінили його позитивно. Однак у будь-якому разі одержаний досвід має велике позитивне значення!

16.09.2006. У рамках ХІІІ Форуму видавців у Львові відбулася чергова зустріч українських фантастів! Загалом побачилися, обмінялися рукопотисканнями та привітаннями Олександр Левченко, Тимур Литовченко, Радій Радутний та Юрій Камаєв, а також неофіт УФ, метр Сергій Батурин і старійшина львівської фантастики Олег Романчук. Перші троє разом з метром-неофітом здійснили історичне перше сходження українських фантастів на самісіньку вершину найвищої точки Львова гору Високий замок!!!

А близько 18 години у кафе «Золотий вепр» розпочався «ЛьвівКурКон-2006», який через відсутність у зазначеному закладі курей перетворився на «ЛьвівКовбасКон-2006»! Участь у заході взяли Олександр Левченко, Тимур Литовченко, Радій Радутний, видавець серії «Фантастика», президент Видавничого дому «Панорама», письменник Роман Фернеза, а також музи двох перших класиків УФ Отож, зустрічі фантастів у Львові також стають традиційними! Детальніше про цю подію – у розділі «Репортажі».

20.06.2006. О 18:00 у кафе «Парк» розпочалося підготовче засідання Львівського клубу любителів фантастики! Присутніми були літфорумівці Олександр Левченко, Юрій Девор та Максим Вівісектор, а також письменниця Юлія Остапенко та художник Денис Хайрулін. За дві години спілкування я вперше у житті випив за один захід цілу півлітру пива! Невеличкий звіт про цю історичну подію – у розділі «Репортажі».

15.04.2006. Дві акції у Києві! Спочатку, в рамках «ЄвроКону-2006», вже традиційне «Полювання на фантастів» з обрізанням неправовірних (я вже (о) , ще з минулого року!) та пошуками улюбленої книжки наосліп. У підсумку виявилося, що я фанат Володимира Аренєва!!! Коротенький звіт (з використанням світлин Тимура Литовченка) – у розділі «Репортажі».

А по обіді – КиївШашлиКон-2006!!! Учасники від УФ – Тимур Литовченко, Олександр Левченко, Юрій Камаєв, Радій Радутний, Ігор Сокол та Кока Черкаський . Від фанів – студентка, майбутня письменниця Олена та її сестра, стилістка-візажистка Катя. Схоже, УФ-ШашлиКони стають традиційними!!! Репортаж про акцію – на сайті Тимура Литовченка на сторінці «КиївШашлиКОН-2006».

04.04.2006. Сьогодні Рада Львівської обласної організації Спілки письменників України прийняла до лав НСПУ фантаста Олександра Левченка! Ура їм обом!!! Правда, це рішення ще повинно бути затверджене у Києві, тому поки що вважати себе «дійсним членом» зарано, однак «членом-кореспондентом», вважаю, можна!

27.03.2006. Помер Станіслав Лем... Фантаста такого рівня, напевно, більше не буде... Такої епохи у світовій науковій фантастиці й такого її визнання, напевно, також...

08.12.2005. Сьогодні видатному українському «перемовнику», молодому «технічному» кандидату, відомому фахівцеві-аматору у різних галузях науки, освіти, будівництва, рільництва, книговидання та літератури Олександрові Левченку виповнюється рівно 45 років!!! Вітання і побажання у віршованій та прозовій формах, а також спонсорські внески соленізант приймає на «Літфорумі», у темі «УФ: Перемовини» розділу «Українська фантастика»!

10.10.2005. На «Літфорумі» відкрився новий розділ «Українська фантастика», де відтепер мають змогу спілкуватися «любителі і професіонали» УФ. Мене призначено модератором розділу, однак обіцяю не стати «мордератором» . Отож, запрошую всіх небайдужих до спілкування!

04.10.2005. У зв’язку із закриттям «Перемовин» на сайті Ігоря Желема я – після недовгих пошуків, оскільки пропозиції вже були, – зареєструвався на «Літфорумі», створив тему з ностальгічною назвою «УФ: Перемовини» і запросив туди екс-перемовників. Нові «Перемовини» запрацювали!!!

30.09.2005. Після двох з половиною років активної діяльності на благо УФ закрито «Перемовини» на сайті Ігоря Желема «Українська фантастика». За цей час навколо форуму було згуртовано невеличку, але діяльну групу справжніх українських фантастів. Завдяки «Перемовинам» відстежено і зафіксовано перші кроки новітньої УФ, організовано перші реальні зустрічі українських фантастів, організовано нову серію УФ «Фантастика» у видавництві «Панорама». Прикро…  

17.09.2005. В суботу у рамках Львівського форуму видавців відбулася перша історична зустріч українських фантастів на львівських теренах, названа «ЛьвівКурКоном – 2005»!!! Були присутні: Олександр Левченко, Тимур Литовченко, Юрій Камаєв.

Зустріч була приправлена виходом першої книжки нової серії «Фантастика» Видавничого дому «Панорама»: нею став роман Тимура Литовченка «Приречений жити». З цієї нагоди було влаштовано дружній обід у видавництві.

Під вечір відбувся власне «ЛьвівКурКон – 2005» зі смакуванням курячих лапок (тому й «Кур» ) та інших делікатесів. Учасники роз’їжджалися з твердим наміром зробити такі зустрічі традиційними. Звіти про акції – на сайті Тимура Литовченка, сторінка «ЛьвівКурКОН-2005».

16.04.2005. Історична перша зустріч українських фантастів нової хвилі – КиївШашлиКОН-2005 – відбулася!!! Присутні: Валерій Верховський, Денис Боженок, Олексій Кацай, Олександр Левченко, Тимур Литовченко, Ігор Сокол. Гостею заходу стала чарівна представниця українського бізнесу Олена Корнута!!! Головним результатом конвенту стало рішення зробити такі зустрічі традиційними! 

А перед тим в рамках «Порталу-2005» відбулась акція «Полювання на фантастів», де було виконано урочистий обряд посвячення Олександра Левченка у фантасти через ритуальне обрізання його… книжки! Звіти про акції у розділі «Репортажі» та на сайті Тимура Литовченка, сторінка «КиївШашлиКОН-2005».

15.04.2005. Після кількох років віртуального спілкування відбулося реальне знайомство українських фантастів Олександра Левченка, Тимура Литовченка, Валерія Верховського, Веле Штилвелда та Ірини Діденко! Учасники дружньої зустрічі обговорили і остаточно затвердили план проведення офіційного заходу – КиївШашлиКОН-2005!!!

17.02.2005. Надійшло повідомлення про затвердження мене ВАКом ще 9 лютого як повноцінного кандидата технічних наук. Отож, відтепер я «технічний кандидат»!

26.01.2005. Надійшла звістка про смерть видатного фантаста Володимира Івановича Савченка... Вічна йому пам’ять...

12.11.2004. Захистив дисертацію «Комп’ютерне моделювання рельєфу та пов’язаних з ним природних процесів на території Львівщини» за спеціальністю 05.24.02 – фотограмметрія та картографія на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук!

17.03.2004. У видавництві «Джерела-М» вийшла моя друга книжка «Чужий світ»!!!

29.05.2003. У видавництві «Джерела-М» вийшла моя перша книжка «Я, Володар…»!!!

Травень 2003. У київському видавництві «Каравела» вийшов підручник «Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології», у якому я – член авторського колективу.

10.04.2003. Львівський фантаст Ігор Желем відкрив сайт «Спогади про майбутнє. Українська фантастика».

Весна 2003. В українській  «Роман-газеті» видавництва «Джерела-М» вийшла моя збірка повістей «Я, Володар…»!

Липень 2002. Вийшло перше число відродженого альманаху «Світ пригод» журнального формату!

Осінь 2001. Вийшло пілотне число журналу  «Світ пригод» у форматі покет-бук!

24.08.2000. На святкуванні Дня Незалежності зустрівся з львівським письменником-фантастом Олегом Романчуком, який запропонував працювати в журналі  «Універсум». День мого повернення у навкололітературні кола.

Червень 2000. Через Мережу познайомився з колишнім львів’янином, а тепер американським громадянином Олексою Моррісом. Взяв участь у проекті «Інтернет-магазин eBookstand».

Травень 2000. Віртуально познайомився з харківськими фантастами Олді. Виявляється, українська фантастика виживає як частина російської.

 

  

© Олександр Левченко, 2010